Numele cotidianului: Ziua
Anul şi data apariţiei: 18-02-2009
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Autorul articolului: Z.O,.
Titlul articolului: Eurodeputatele Daciana Sarbu si Corina Cretu protesteaza fata de discriminarea romanilor in Italia
Acces online: https://www.ziua.ro/news.php?data=2009-02-18&id=21280

Numele cotidianului

Articolul:

-- "Ceea ce ne sperie cu adevarat este insa insistenta cu care voci ale scenei politice continua sa prezinte Romania ca pe un izvor al infractiunii, iar pe romani - ca pe un popor alcatuit exclusiv din raufacatori si criminali".

17 februarie, 11:52

Foto: europsd.ro

Eurodeputatele social-democrate Daciana Sarbu si Corina Cretu protesteaza, printr-o scrisoare deschisa adresata premierului italian Silvio Berlusconi si ministrului sau de Interne, Roberto Maroni, fata de noul val de acuzatii discriminatorii din partea unor politicieni italieni la adresa romanilor care traiesc in Italia, transmite Agerpres.

"In ultimele zile, s-a vorbit din nou in Italia despre romani. Din pacate, nu ne referim la munca si creativitatea prin care Adrian Mutu a adus un rezultat bun echipei de fotbal a orasului Florenta. Nici la fetita pe care sotia lui Cristian Chivu, jucator important al echipei dumneavoastra de fotbal campioane, tocmai a nascut-o in tara dumneavoastra, la Milano. (...) Despre romanii simpli, care lucreaza in restaurantele, magazinele sau casele italienilor, facandu-si datoria cu seriozitate si devotament recunoscute, nu se scrie si nu se vorbeste niciodata nicaieri, chiar daca ei contribuie cu peste 1% la Produsul Intern Brut al Italiei. Si totusi, ei exista; ei va fac dumneavoastra viata mai usoara si ne fac noua cinste. Se vorbeste, in schimb, foarte des, in ultima vreme, despre hotii si violatorii romani. Se vorbeste cu atata insistenta, incat restul Europei ar putea crede ca roman este un fel de sinonim italienesc al termenului 'infractor'. Presa dumneavoastra relateaza despre cazuri ingrijoratoare apasand puternic pe cuvantul 'roman'; jurnalistii isi fac datoria de a informa, chiar daca, prezentand cazul unui roman, trec sub tacere celelalte zece sau o suta de cazuri similare, in care sunt implicati cetateni italieni sau de oricare alta nationalitate. Ceea ce ne sperie cu adevarat este insa insistenta cu care voci ale scenei politice continua sa prezinte Romania ca pe un izvor al infractiunii, iar pe romani - ca pe un popor alcatuit exclusiv din raufacatori si criminali", se afirma in scrisoarea Dacianei Sarbu si a Corinei Cretu adresata oficialilor italieni. Subliniind ca nu este drept sa se puna semnul egal intre "infractiune" si Romania, cele doua eurodeputate cer lui Berlusconi si lui Maroni sa isi convinga colegii din administratia italiana sa "renunte la aceste derapaje de la normele democratice si de la conduita europeana".

"Daca e ceva de pedepsit, sa pedepsim infractiunea, nu nationalitatea. Singura arma pe care trebuie sa o folosim impotriva infractiunii este legea. Hotii, violatorii si infractorii nu sunt romani: sunt raufacatori si ei trebuie sa plateasca scump raul facut. Ei singuri, nu o intreaga natiune care va considera prieteni", mai spun eurodeputatele.

Z.O.